Skoči do osrednje vsebine

Izjava o dostopnosti spletišča

IZJAVA O DOSTOPNOSTI

(7. člen Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij)

Skupna občinska uprava občin Postojna, Cerknica, Pivka, Loška dolina in Bloke (v nadaljevanju: SOU) se zavezuje omogočati dostopnost za spletno stran https://sou.postojna.si/, v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta.

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na celotno spletno stran.

Uporabo spletne strani želimo približati najširšemu krogu uporabnikov, zato jo nenehno oblikujemo in prilagajamo na način, da je čimbolj dostopna tudi uporabnikom

Za zagotavljanje dostopnosti so bile zagotovljene naslednje sistemske prilagoditve:

  • Prilagajanje velikosti pisave in barvnih kontrastov.
  • Odzivno oblikovanje oz. prilagajanje postavitve vsebine zaslonu.
  • Navigacija s tipkovnico.
  • Predvidljivo delovanje spletišča.
  • Omogočena uporaba različnih ravni naslovov.
  • Omogočeno nadomestno besedilo za opise fotografij, slik.

Stopnja skladnosti

Spletišče je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti je bila pripravljena januarja 2023. Metoda, ki smo jo pri oblikovanju te izjave uporabili je samoocena.

Povratne in kontaktne informacije

Vsa vprašanja ali komentarje povezane s spletno dostopnostjo nam pošljite na e-pošto inspektorat@postojna.si.  Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo, poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, št. 30/18   95/21 – ZInfV-A)  lahko oddate opis in povezavo na nedostopno vsebino spletišča inšpektorju Inšpektorata Republike Slovenije za informacijsko družbo.

Izvršilni postopek

Izvršilni organ za morebitne postopke je Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Inšpektorat RS za informacijsko družbo, Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana, gp.irsid@gov.si

Nedostopna vsebina na spletnem mestu

Vse vsebine so sicer dostopne, so pa nekatere manj dostopne.

Dostopnost spletne strani nenehno spremljamo in spoti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, pri čemer pa omogočamo, da se uporabniki lahko s temi dokumenti seznanijo na drug način.

Primeri takih vsebin so:

  • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa (notranji akti, letna poročila…) so dostopni, vendar težje berljivi, tudi za normalno uporabo, če se ne poveča. Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki bi ga optimiziranje oz. preureditev datotek zahtevalo;
  • posamezni elementi nimajo vpisanega optimalnega alternativnega opisa. Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki ga predstavlja vpisovanje alternativnega opisa za nazaj, saj se večina ne nanaša na aktualno dogajanje in ne bi imelo sorazmerne uporabne vrednosti za uporabnika.

Zadnja sprememba: april 2023

Skoči do osrednje vsebine